Formgjutna delar

Formgjutna delar

Formgjutna delar formas i en tryckprocess. Om det ska användas en enkel tryckform, insprutningsform eller en pressgjutningsprocess beror på mängd, kvalitet, ekonomi och utförandet. Genom efterföljande vulkanisering omvandlas gummit från plastiskt till elastiskt tillstånd under påverkan av temperatur, tryck och tid.

Vi tillverkar b.la. anslutningar i gummi-metall- och gummi-väv, bälgar, proppar, kabelgenomföringar, handtag, buffertar, formgjutna böjningar. Vår erfarna teknikera bistår gärna med råd och vägledning redan i utvecklingsfasen.

Bälgar

Bälgar i många olika former och material används inom nästan alla områden i maskin- och fordonsindustrin, samt el- och läkemedelsindustrin.
Vi hjälpar gärna råd när det gäller val av det optimala materialet.

Bälgar i mjuk PVC

För denna typ av bälg doppas en förvärmd form i flytande PVC. PVC-filmen, som därmed bildas på verktyget härdas i ugn. Bälgen dras av från verktyget med hjälp av tryckluft och bearbetas sedan.

Det termoplastiska materialet kännetecknas av en hög åldrings- och UV-resistens och kan användas vid temperaturer på mellan -30 °C och +70 °C. Genom olika tillsatser får materialet en god olje- och fettresistens. Standardfärgerna är: svart, röd, grå, gul.

Fördelarna med denna produktionsprocess ligger i de relativt låga kostnaderna för verktyg jämfört med gjutformar i två eller flera delar. Små serier kan också framställas billigt genom denna metod.

Bälgar i presenningsmaterial

Dessa bälgar framställs genom att vävförstärkta elastomer-presenningsmaterial sys ihop. Det orsakar som regel inga ytterligare kostnader för formar. Isydda metallringar på insidan och spiralfjädrar på utsidan ger metallringen dess form och stabilitet. Blixtlås och kardborrelås kan lätt sys på i efterhand.

Bälgarna är, beroende på använt material, resistenta mot åldring, väder, oljestänk och vatten, och är i stort sett rötbeständiga. Typiska användningsområden är tilloppsslangar för pulverformade och korniga medier i cementverk, kvarnar och saltverk. Oljebeständiga varianter används bl.a. till kåpor för pneumatiska cylindrar inom offshore-branschen samt täckning av segelbåtsmaster.

Värmeavvisande material

Värmeresistenta bälgar används bl.a. i valsverk, järn- och stålverk samt inom glasindustrin. De skyddar kolvstänger, axlar och spindlar mot damm och gnistor.

Värmeavvisande textilier som t.ex. Kevlar, Preox eller glasfiber används som material. För att uppnå en så hög mekanisk hållfasthet som möjligt kan dessa material dessutom lamineras med aluminiumfolie, eller beläggas med silikon. Och vi använder självklart bara asbestfria material.

För eftermontering kan dessa bälgar också utrustas med isydda blixtlås och kardborrelås samt delbara, invändiga metallringar.

Läderbälgar

Till kolvar, stänger och spindlar används robust läder. Dessa artiklar tillverkas för hand och kan framställas individuellt efter dina behov vad gäller formen.

Det går också att sy in bl.a. kardborrelås i bälgen, som lätt kan sättas fast på ett annat kardborreband på ramen till en kabin. 

Elastomerer – specialartiklar

Använd dig av vår mångåriga erfarenhet av att framställa specialartiklar inom området vävförstärkta elastomerprodukter.

  • miljömässiga packningar till vindkraftverk
  • skärmar till offshore-området
  • specialtätningar för varvsindustrin
Plastdelar

WILLBRANDTs sortiment av termoplastiska material omfattar formsprutade produkter, samt svarvade och frästa komponenter i standardmaterial som t.ex. ABS, PA, PE, PP, POM, PTFE, PVC.

Utöver detta finns också kompositmaterial tillgängliga, såsom gummi/plast och plast/TPE.

Band och tillbehör

Transportband till t.ex. träbearbetningsmaskiner eller band med vågiga kanter levereras beroende på användningsområde.

Tillbehörsprogrammet innehåller chock- och stödringar (Rota-Frix), slitgummi och trumbeläggningar.

Få den bästa lösningen

Våra ingenjörer hjälper gärna till med rekommendationer för att beräkna dimensioneringen i förhållande till att hitta den bästa lösningen. Vårt stora nätverk av tillverkare och utvecklare garanterar kompetent rådgivning och service till våra kunder.

Vi levererar också specialkompensatorer enligt dina specifikationer och rörsystem – med eller utan klämelement.

Kontakt

Du är välkommen att kontakta oss om du har frågor eller önskemål.

Telefon: +45 56 87 01 64
e-mail: info@willbrandt.dk