Kompensatorer

INtro

När termiska eller mekaniska förändringar inte kan tas upp av ett rörsystem finns det behov av kompensatorer för att kompensera för dessa förändringar. Om detta inte tas i beaktande kan rörsystemet överbelastas, vilket i extrema fall kan förorsaka deformationer, destruktion eller fel på systemet. Kompensatorer av gummi och rostfritt stål används i rörledningssystem för att kompensera för expansioner, sättningsrörelser och ojämnheter i konstruktionen.

WILLBRANDT är en av Europas ledande leverantörer. Vi levererar för alla ändamål och alla industrier. Vi har ett nätverk av återförsäljare som betjänar våra kunder utanför Europa om vi inte kan leverera direkt. Detta garanterar att kunden får den service som krävs – oavsett var kunden befinner sig.

Typiska användningsområden är värmeanläggningar, vattenrör, rör till kraftverk och den kemiska industrin. Det finns olika kvaliteter som är anpassade för respektive media (t.ex. dricksvatten, olja, livsmedel).

Våra kunder finns bl.a. inom

 • Läkemedel, medicin och kemi
 • Marinen inklusive militärfartyg och ubåtar
 • Offshore
 • Kraftverk, vind och biogas
 • Fjärrvärme, vattenförsörjning och reningsverk
 • Avgassystem på fartyg

Vi erbjuder kompensatorer i fyra olika grupper och till många olika ändamål. De kan beställas med nominella diametrar från DN 20 till DN 5000. Valet av kompensator är bl.a. beroende av var kompensatorn ska användas och till vad. Dessutom är det viktigt att veta vilket tryck, media in- och utvändigt, installationslängd och temperatur etc., det gäller.

Normalt används gummi upp till 130 °C, PTFE upp till 220 °C, stål upp till 900° C, väv upp till 1 100 °C beroende på användningsområdena.
Våra ingenjörer beräknar och dimensionerar gärna för att kunna ge dig den bästa lösningen. Vårt breda utbud av olika kompensatortyper levereras direkt från lagret. Specialkompensatorer tillverkas och levereras enligt överenskommelse.

Förutom ett omfattande standardutbud tillverkar vi också enligt dina specifikationer och rörledningssystem – med och utan spännelement. Dessutom kan kompensatorerna utrustas med specialutrustning så de kan användas optimalt till nästan alla uppgifter.

Vi har ett brett sortiment av olika typer som kan levereras från vårt lager, medan våra specialutformningar kan tillverkas på kort varsel.

Vårt nätverk av återförsäljare i många länder garanterar en kompetent rådgivning och service åt våra kunder.

gummi

Vi har ett stort sortiment av gummikompensatorer med upp till 20 olika typer i 8 olika gummikvaliteter, så att de kan användas till alla typer av uppgifter. Vi har även gummikompensatorer med olika  fyllnadsmaterial, eftersom olika tillämpningar kräver olika lösningar.

Vårt tyska moderbolag i Hamburg har en stor avdelning där de enbart specialiserar sig på kompensatorer.  Våra kompensatorer tillverkas för hand i Hamburg, och samtliga kvalitetstestas innan de lämnar byggnaden.

Vi har därför ett stort lager med kompensatorer i både Haslev och Hamburg, vilket möjliggör en snabb leverans till våra kunder.

ptfe

PTFE-kompensatorer

PTFE-kompensatorer används i olika utföranden, speciellt inom den kemiska industrin och läkemedelsindustrin, men är också lämpliga för avloppsvattenshantering, bryggerier och livsmedel.

Har en utmärkt kemisk beständighet mot bl.a. sura och basiska ämnen.

Användningstemperaturen ligger typiskt mellan -200 och +260 grader C

Kompensatorn används antingen som en ren PTFE-bälgkompensator eller som en kombination av gummikompensator med invändig PFTE-beläggning.

Det finns åtta olika typer så att du får den rätta.

PTFE/Teflon­®

I slutet av 1930-talet var Roy Plunkett igång med att ta fram ett nytt kylmedel, och under dessa försök upptäckte han en vit vaxartad yta som var mycket slät. Flera försök visade att det fanns riktigt många möjligheter i denna produkt och 1941 togs det patent på PTFE.

1945 registrerades det som ett varumärke under namnet Teflon®

stål

Vi är specialiserade på utformning av kompensatorer med rostfria stålbälgar som flexibla element. Bälgarna är rullade eller hydraulisk formade av ett eller flera skikt av rostfria stålplattor.

Kompensatorer av flera skikt i rostfritt stål erbjuder åtskilliga fördelar. Bälgarna kan ta upp både höga temperaturer och betydande rörelser i axiell, lateral och vinklad riktning, utan att utöva tryck på rörsystemet från stora justeringskrafter. De sparar både vikt och utrymme och erbjuder en hög säkerhetsnivå genom det höga brottmotståndet.

Bälgarna kan tillverkas i olika varianter, och bälgens geometri kan anpassas i enlighet med kraven på grund av den flexibla produktionsutrustningen.

Eftersom bälgarna tillverkas av tunn folie är det en ömtålig konstruktion. Endast när den är monterad med en stålkonstruktion som är lämplig för applikationen, blir den en allmänt användbar komponent.

Materialet, antal skikt och tjockleken på de enskilda skikten hos  de rostfria stålbälgarna är specificerade med avseende på tryck, temperatur och miljö. Skikten av metallplattor svetsas samman individuellt med en längsgående fog i en cylinder, som sedan trycks in i varandra. Denna flerskiktscylinder fräses till den tidigare beräknade bälggeometrin eller formas hydrauliskt i en bälg och därefter svetsad på de önskade rörändarna eller flänsarna.

                                

väv

Våra vävkompensatorer är ytterst flexibla expansionskompensatorer, där konstruktionselement sedan länge blivit en självklarhet inom energiproduktion (kol-, olje- och kärnkraftverk, gasturbinkraftverk), malmbearbetning (högugns- och sintringsanläggningar), cementindustrin, klimat- och transportteknik (på ventilatorer och fläktar, i pneumatik- och vibrationstransportanläggningar), i fartygs-, apparatur- och motorkonstruktioner samt många andra industrigrenar. Den kompenserar för termiska utvidgningar på alla plan och absorberar mekaniska och akustiska vibrationer.

Det finns många i standardutföranden, men de kan också skräddarsys efter dina behov.

rostfria stålslangar

Rostfria stålslangar

WILLBRANDT rostfria stålslangar tillverkas från DN 15 / 3/8″ till DN 150 / 6″ i de mest varierande längder, och med olika anslutningselement för användning på fartyg, i industrimotorer, 

på större anläggningar, för pressar och inom området automatisering.

Rostfria stålslangar tillverkas i längder och med anslutningselement efter dina specifikationer. Via vårt lager av anslutningsdelar kan vi leverera inom loppet av ett par dagar.

tilbehör

Tillbehör

Till våra kompensatorer finns följande tillbehör tillgängliga:

Styrrör
för att förbättra genomströmningshastigheten, minska tryckförlusterna och skydda kompensatorn mot ökat slitage i samband med medier med högt torrsubstansinnehåll och abrasiva medier.

 

Potentialutjämning

som elektrisk brygga över bälgen för att förebygga mättekniska fel och jordingsproblem.

Flamsäker skyddskåpa
särskilt för användning på fartyg som brandskydd (till gummikompensatorer).

Jordkåpa
för användning av kompensatorer i jord som skyddskåpa för att bevara kompensatorernas fulla funktionsförmåga.

Vakuumstödspiraler och -ringar

förhindrar insugning av kompensatorns bälg vid undertryck.

 

Begränsare

Om din gummikompensator utsätts för stora rörelser, vibrationer, eller vill du minska bullret, kan vi hjälpa dig med våra begränsare.

service

Vi erbjuder professionell och applikationsorienterad rådgivning direkt via våra interna medarbetare eller säljare samt relevanta instruktionen för monteringen av våra produkter.

Du kan också få mer information om följande ämnen:

 • Bälgkonstruktioner
 • Anslutningsmått
 • Materialbeskrivning
 • Begränsare
 • Övergångsprofiler för gummibälgar
 • Rörelsediagram

Datablad (öppnas i nytt fönster)

Monteringsanvisningar (öppnas i nytt fönster)